Reuma-patiënten als herboren door infrarood-sauna.


Tijdschrift PRIVE (De Telegraaf) over infrarood sauna's:

Reuma-patiënten als herboren door infrarood-sauna

door Raymond Vermij

Margriet S. uit Harderwijk werd 25 jaar gekweld door striemende reumapijnen en de bijwerkingen van talloze medicijnen.
De kwaal tastte haar lichaam zo aan, dat zij uiteindelijk als een invalide door het leven ging. Maar de 53-jarige reumapatiënt vond het wonder waarop zij bleef hopen in de INFRAROOD-SAUNA, die ook op aandoeningen als PSORIASIS een heilzame werking blijkt te hebben.
Zo werd de Achterhoekse Maria R. geheel verlost (!) van de ontsierende huidziekte. Aan PRIVE (Telegraaf) vertellen beide vrouwen hun verhaal.

Als iemand Margriet S. uit Harderwijk vorig jaar zou hebben verteld dat zij nu weer zou fietsen, had ze het niet geloofd.
Maar liefst 25 jaar werd haar leven beheerst door reuma, de laatste jaren was haar toestand zodanig verslechterd, dat zij nauwelijks nog kon functioneren.
Niet alleen waren de pijnen ondraaglijk, maar ook door de zware medicijnen die zij slikte, werd zij geplaagd door bijwerkingen: hevige maag- en darmklachten, slaapstoornissen, hoofdpijn en ontstekingen aan blaas en maagslijmvlies.
Het was dan ook met weinig hoop dat zij de INFRAROOD-SAUNA uitprobeerde, maar na slechts een maand, waarin zij frequent van de sauna gebruik maakte, voelt de 53-jarige huisvrouw zich als herboren.
Zij kan haar eigen huishouden weer bestieren, fietst, slaapt uitstekend en is weer actief als vrijwilligster voor de Nederlandse Reumastichting en de Algemene Hulpdienst. "Ik kan mijn geluk niet op", zegt ze tegen PRIVE: "Ik ben in 25 jaar niet zo soepel geweest.
De pijn is drastisch verminderd en ik kan weer van alles. Dat is geweldig! Als reumapatiënt leef je nu eenmaal dagelijks met de vragen als: 'Wat brengt de toekomst?' 'Hoe moet het verder met mij?' 'Eindig ik in een rolstoel of vinden ze ooit die ene pil?'"

Vicieuze cirkel
Op dat wonder bleef Margriet S. hopen, zelfs toen zij 12 jaar geleden haar man verloor en was aangewezen op hulp van haar kinderen.
In die periode kreeg zij de ergste pijnaanvallen die zij ooit had gekend. Ze vertelt: "Ik kon vrijwel niets meer. Zelfs geen pakje boter uit de koelkast pakken. Mijn oudste zoon heeft toen nog overal in huis handgrepen gemaakt: Ik bewoog mij voort als een invalide.
Een probleem dat er nog bijkomt, is dat je ook je sociale contacten gaat verliezen.
De mensen dachten soms dat ik simuleerde. Je zegt namelijk altijd dat je pijn hebt, terwijl je dat aan de buitenkant niet kunt zien.
Je komt dan terecht in een vicieuze cirkel van pijn en stress."
Die cirkel werd doorbroken toen zij in contact kwam met een Nederlandse leverancier van infrarood-sauna's. Van die firma mocht zij thuis de sauna uitproberen.
Over haar eerste saunagang zegt ze: "Na afloop heb ik een warme douche genomen (rigoureus afkoelen is bij een infrarood-sauna uit den boze) en daarna ben ik even op bed gaan liggen. Ik geloofde het bijna niet, maar ik voelde mijn stofwisseling weer op gang komen.
Mijn darmen, waar ik zo lang problemen mee had gehad, begonnen te werken.
Verlichting van pijn was er niet direct voor Margiet, in tegendeel. Na de eerste sauna sessies nam de pijn in alle hevigheid toe. Ze vertelt: "Er heeft een soort ontgifting van je lichaam plaats. Het ontdoet zich van allerlei afvalstoffen en wordt gereactiveerd.
Je spieren en gewrichten verzetten zich daar tegen. Na een week van hevige pijn nam deze plotseling af en Margriet ging zich steeds beter voelen.
Reuma geneest nu een maal nooit weet ze, maar de pijn is nu zoveel minder.
Mijn leven is totaal veranderd. Ik kan weer alles doen. Ook word ik niet meer 's morgen doodmoe wakker, want ik slaap 's nachts gewoon.
De ontstekingen in mijn gewrichten zijn tot rust gekomen en nu hoop ik erop dat de vergroeiingen niet verder gaan. Margriet benut de infrarood-sauna, waar ze twee maal per dag in gaat, optimaal. Twaalf andere mensen komen bij haar thuis voor de heilzame werking van deze sauna.
Zo heeft zij dagelijks bezoek van een vrouw die lijdt aan een spierziekte en iemand die last heeft van netelroos. Ook ontvangt zij een kennis die zeer gebukt gaat onder psoriasis, een hardnekkige huidziekte die bij Marie R. zelfs geheel verdween door de infrarood-sauna.

Hoe werkt infrarood-sauna?
De 33-jarige Achterhoekse eigenares van een zonnestudio, lijdt vanaf haar geboorte aan een zeer ernstige vorm van psoriasis: Mijn leven was een hel.
Ik moest me elke dag helemaal insmeren met zalf. Mijn lichaam was op mijn gezicht na, volledig bedekt met vuurrode plekken.
Soms had ik pijn maar altijd was er die verschrikkelijke jeuk. Ik was echt wanhopig en schaamde me ook altijd heel erg voor anderen. 's Zomers durfde ik niet eens korte mouwen te dragen, laat staan een badpak.
Door haar werk kwam ze op het spoor van infrarood-sauna. "Ik ben begonnen er twee tot drie keer in de week in te gaan. Al na drie keer begonnen de vurige plekken lichtroze te worden.
Na vijf keer was het helemaal weg, en nu heb ik alleen nog een paar vlekjes op mijn elleboog. En dat terwijl ik nu al vier maanden niet meer in de sauna ben geweest. "
Waarin onderscheidt de infrarood-sauna zich van de traditionele Finse sauna die wij al zo lang kennen? Conventionele sauna's werken voornamelijk op convectie of luchtcirculatiewarmte, waarbij er sprake is van verhitting van de lucht. Het lichaam absorbeert deze warmte, maar de temperatuur waarmee dit gepaard gaat (tussen de 80 en 110 graden Celsius) wordt door veel mensen als onplezierig ervaren.
De ontwerpers van de infrarood-sauna geloofden dat het door gebruik te maken van stralingswarmte mogelijk moest zijn om een sauna te construeren die kon werken op lagere, draaglijke temperaturen. Dit resulteerde in een sauna die reeds optimaal werkt bij een temperatuur van 40 tot 60 graden Celsius en waarin men - zonder onderbreking - een saunagang kan maken van 30 minuten.
De zeer compacte ook voor thuisinstallatie geschikte infrarood-sauna heeft bovendien slechts 5 tot 10 minuten nodig om op temperatuur te komen, zodat gebruikers er ieder verloren halfuurtje van kunnen genieten.
De infraroodstraling is precies op het menselijk lichaam afgestemd, zodat het lichaam 93% van de warmte absorbeert. Het lichaamsweefsel wordt tot op een diepte van enkele centimeters verwarmd.
Margriet S. die bij gewone sauna geen baat vond zegt: "De traditionele sauna is heel vochtig, en als iets slecht is voor reumapatiënten, dan is het wel vocht. De kracht van de infrarood-sauna zit in de droge warmte, die bovendien goed uit te houden is. " De infrarood-sauna blijkt niet alleen heilzaam voor spier- en gewrichtspijnen.
Bij sommige mensen heeft het saunagebruik ook een positieve uitwerking op littekens van bijvoorbeeld brandwonden en bepaalde schimmelinfecties. Het meest opzienbarende is echter de invloed op huidziekten als acne en cellulitis. Het is dan ook een feit dat we de infrarood-sauna binnenkort zullen aantreffen bij alle psoriasis verenigingen in Nederland.

 
klus.pagina.nl reuma.pagina.nl www.google.nl www.google.be www.rib.be

 

Designed by Bureau Context©, 2004, 2006